sas

keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Meidän perheelle tuli ajankohtaiseksi hankkia Eurooppalaiset sairausvakuutuskortit. Isännällä se jo on, mutta minulta ja lapsilta puuttuu. Tämä kortti takaa hoidon muissa EU- tai Eta- maassa, sekä Sveitsissä samaan hintaan, kun maassa asuville ihmisille, jos satut matkalla sairastumaan tai sinulle sattuu tapaturma.

Kortista enemmän Kelan sivuilla, myös tilausohjeet löytyvät vasemman reunan valikosta:
Kela.fi/Eurooppalainen sairaanhoitokortti

Matkailijan terveysopas

Matkailijan terveysopas on matkailijalle, terveydenhuollon ammattilaiselle ja matkailualalla työskentelevälle suunnattu opas, jonka on toimittanut terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Oppaaseen kannattaa tutustua matkaa suunniteltaessa, sillä suunnitteluvaiheessa usein huolehditaan ensisijaisesti matkan varaamiseen liittyvistä asioista. Usein esimerkiksi Euroopan maiden ajatellaan olevan "turvallisia" terveyden suhteen, eikä koeta tarvetta ottaa selvää vaikkapa hepatiittirokotus- suosituksista.
Hepatiitti, kun tuntuu olevan varsin yleinen Euroopassakin.


Tutustu terveysoppaaseen ja varmista terve ja turvallinen matka: thl.fi/matkailijan terveysopas

Euroopan kuumimmat kakkoskaupungit

Iltalehti otsikoi matkailuosiossaan hauskasti kuumimmista kakkoskaupungeista. Minä ajattelisin, että nämä kohteet ovat hieman erikoisempia ja siksi hauskempia tutustua kuin perinteiset (varsinkin, jos ne on jo nähty). Kakkoskaupungeiksi on esitetty Ranskan Marseillea, Espanjan Baskimaan Bilbaoa, Italian Napolia, sekä Itävallan Tirolissa sijaitsevaa Innspruckia.

Marseillen houkuttelevat rantakadut ja merellinen tunnelma kuulostavat hyvältä, myös Bilbaon rannat ja maisema Biskajanlahdelle. Napoliakaan ei erityisemmin tarvitse mainostaa, mutta Innspruck kuulostaa minun korviini hieman liian urheilulliselta. Täytyy tutustuaa siihen siis tarkemmin heti, kun aikaa riittää.

Iltalehti.fi/Euroopan kuumimmat kakkoskaupungit

Docventures

Jos olet Madventures- fani, sinua saattaa kiinnostaa Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin uusi Docventures- sarja.
Sarjan idea on kertoa pähkinänkuoressa, dokumenttimaisesti, se mitä kaikkien tulisi tietää maailmasta. Aihevalinnat ovat saaneet alkunsa maailmanmatkaajien omista kokemuksista. Yleisö otetaan mukaan keskusteluihin sosiaalisen median kautta jokaisessa jaksossa.
Ensimmäinen jakso esitetään ylellä 28.8.2013.

Katso esittelyjä tulevasta sarjasta:
YleX.fi/uutiset/Docventures
Yle.fi/Docventures

lauantai 25. toukokuuta 2013

7 yötä Koh Samuilla kahdelle 199€

Mitä ei top10 matkatarjoukset pistäisi paremmaksi? Nyt on tarjolla 7 yötä kahdelle Koh Samuilla aamiaisineen ja tervetulomaljoineen hintaan 199€ (ovh. 500€). Matkustusaikaa vuoteen 2014 saakka.
Hotellina on ylellinen Baan Hin Sai ja siellä Chalet- huone.
Ihanat rannat, kauniit kylät, hyvä ruoka ja hemmottelu kutsuvat! Koh Samui on tunnettu myös aktiviteeteistään; snorklausta, sukellusta koralliriutoilla, vesihiihto, melonta, golf...

Huom! Tarjouksesta saatavilla myös neljän hengen huone hintaan 264€. Lähteä voi kaksi tai perheen kera...

Tutustu ylelliseen hotelliin: Baanhinsairesort.com

Ja tarjoukseen: 7 yötä Koh Samuilla kahdelle 199€

Koh Samuista olen kirjoittanut myös aimmin blogissani matkatarjousten yhteydessä, käy vilkaisemassa vinkkejä ja linkkejä!

Kiertomatkauutuuksia

Olipas melkoinen sanahirviö tuo kiertomatkauutuudet! No, jostain syystä olen tällä hetkellä kiinnostunut kiertomatkoista, jotenkin miellän myös Karibianristeilyhaaveeni kiertomatkaksi, kun laiva kuitenkin pysähtyy monessa kohteessa.
Minua ehkä kiehtoo ajatus siitä, että pääsen näkemään maata/ kohdetta monipuolisesti ja yleensä näkemään ja kokemaan paljon.
Ok matkoilla on tarjolla uusia kiertomatkoja mielenkiintoisiin kohteisiin, kuten Sloveniaan, Toscanaan, Irlantiin, Skotlantiin ja Kroatiaan. Muitakin löytyy, mutta nämä olivat minusta hyvin mielenkiintoisia. Irlanti ja Skotlanti kiinnostavat eritoten.
Mm. Irlannissa vieraillaan Kilkennyssä, Killarneyssä, Limerickissä, Galwayssä ja Dublinissa ja tästä voisikin jatkaa toiseksi viikoksi Skotlannin puolelle ja nähdä Edinburghin, Invernessin ja Glasgowin?

Tutustu Ok- matkojen kiertomatkoihin: Okmatkat.fi/kiertomatkat


Piipahda Pietarissa

Helsingistä lähtee joka toinen ilta viisumivapaita risteilyjä Pietariin. Mahdollisuus on tutustua Pietarin kaupunkimaisemaan risteilijältä käsin tai varata myös hotellipaketteja ja viettää yö tai kaksi Pietarissa.
Pietarista olen kirjoittanut blogissani aiemmin, joten voit käydä katsomassa nähtävyys- ja matkavinkkejä hakusanalla Pietari.

St. Peterlinen risteilyjen tietoja ja varauksia mm. Matkapoikien sivuilta: Matkapojat.fi/St.Peterline

Norwegian avaa uusia reittejä

Lentoposti.fi- sivuston mukaan Norwegian avaa syksyllä 2013 uusia reittejä; Oulusta pääsee lentäen suoraan Teneriffalle, sekä Turusta Alicanteen. Helsingistä aukeaa lisävuoroja Teneriffalle, Malagaan, Alicanteen ja Kanarian saarille.
Lue koko uutinen: Lentoposti.fi/Norwegian avaa uusia reittejä

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Oletko suunnittelemassa Viron matkaa?

Viroon matkustaville suosittelen lämpimästi Vistiestonia.com -sivustoa, jossa voit miettiä mitä tahtoisit matkallasi nähdä. Olitpa lähdössä ystävien tai perheen kera, sivustolta näet ajankohtaiset tapahtumat, majoitus- ja ruokailupaikkasuositukset, kaupunkioppaat sekä erikoistarjoukset.

Suunnittele matkasi ja ota siitä enemmän irti:
Visitestonia.com

Joanna Lumleyn Kreikka, osa 4

Neljäs ja viimeinen osa Joanna Lumleyn Kreikkaa jäi jotenkin vaisuksi. Tai sitten minä en oikein malttanut keskittyä, mutta vähän tuntui, että jaksosta oli juoni hukassa ja se vain hyppelehti. Samapa tuo, sillä kuitenkin maisemat, kreikkahenkisyys ja ihanat paikalliset ihmiset ovat olleet se, mistä minä olen nauttinut ja sitä piisasi.

Viimeisessä jaksossa Joanna retkeilee Olympos- vuorella, joka on Kreikan korkein vuori, ja jossa on 52 huippua. Vieraillaan 2100 metrin korkeudessa olevalla vuoristomajalla, jonka emäntä kertoo, että kun "jumaltenvuoren" Zeus on pahalla päällä, sen kyllä kelissä huomaa. Vuoristomajan isäntä osallistuu maratonille, joka alkaa Dionista ja se juostaan ylös vuoren rinnettä.

Joanna kertaa myös maratonin historian: Marathon on kaupunki 40 kilometrin päässä Ateenasta. Kaupungissa Ateenalaiset sotivat aikoinaan (n. 400eaa) Persialaisia vastaan ja tarvitsivat lisäjoukkoja. Niinpä lähetti juoksi Spartaan pyytämään apua, mutta spartalaiset eivät avuksi lähteneet ja lähetti kipaisi takaisin yhteensä 240 km kahdessa päivässä. Tarinan mukaan lähetti palasi Marathoniin, jossa Ateenalaiset olivat lyöneet Persialaiset ja juoksi sieltä 40 km Ateenaan, huudahti "Nike", mikä tarkoittaa voittoa ja kuoli.

Vierailemme Zeuksen yhdeksän tyttären laaksossa; nämä tyttäret ovat kreikkalaisessa mytologiassa muusia eri taiteenlajeille. Laakso on uskomattoman kaunis ja vehreä lampineen ja puroineen. Vedenjuonnin kerrotaan tuovan innoitusta - tai tekevän hulluksi, jos satut juomaan "nukkuvaa" vettä...
Kun kristinusko syrjäytti Zeuksen 12 jumalaa, tyttäret, eli muusat, jatkoivat elämää kuitenkin hengettärinä.

Joanna jatkaa matkaa ennustusjuhlille pieneen kylään. Juhlissa on paljon härskiä riimittelyä, mutta tärkeintä on koko kylän juhla ja se, että kaikilla on hauskaa.

Thessalonikissa Joanna pääsee itse pormestarin vieraaksi, joka esittelee hänelle kaupunkia ja suunnitelmiaan palauttaa kaupunki monimuotoiseksi ja monikulttuuriseksi, mitä se aikanaan on ollut. Thessalonikissa puhuttelevinta oli juutalaisten entinen, upea kerrostaloalue, sekä holokaustin muistomerkki.
Yöelämässä kuuluisa baarimestari puolestaan valmistaa drinkkejä kreikkalaisten ruokalajien mukaan; tsatsiki- martini, vodka- salaatti ja jälkiruoaksi baklava- drinkki. Joanna onneksi kykenee jatkamaan matkaa...

Vielä käydään katsomassa karhujensuojelualue, Pindoksen kansallispuisto, jossa tutustutaan rohdoskasveihin, Velventoksen kylä, missä saatiin lupa rakentaa kirkko kristityille islamin valtakautena, jos se saadaan pystyyn 40 päivässä. Ja tämä uskomaton rakennusurakka toteutettiin. Tosin kauniit, mahtavat maalaukset ja veistokset kirkkoon tehtiin kolmessa vuodessa sen jälkeen.

Viimeiseksi vieraillaan kivimuodostelmilla, jotka ovat syntyneet aikoinaan veden alla. Näille kalliopilareille on rakennettu luostareita, jotka näyttävät lähes leijuvan ilmassa. Tämä viimeinen paikka on se, missä minä haluaisin vierailla.

tv1/yle/Joanna Lumleyn Kreikka

tiistai 21. toukokuuta 2013

Apollomatkojen matkatarjoukset Karibialle

Minä se vain jaksan haaveilla Karibiasta. Oikeastaan kyllä Karibianristeilystä, mutta kaikki Karibia kelpaisi.
Apollomatkat tarjoaa Karibialle lomia seuraaviin kohteisiin: Meksiko, Kuuba, Dominikaaninen tasavalta, sekä Tobago. Minä valitsisin noista Tobagon.

Mikä olisi sinun valintasi?
Apollomatkat/matkatarjoukset/Karibia

New Yorkiin syyskuussa?

Kuulin eilen radiosta mainoksen, jossa kerrottiin, että Nummelan matkatoimiston syyskuussa järjestettävälle New Yorkin reissulle on vielä tilaa.
Reippaana tyttönä kävin sitten kurkkaamassa tämän yksityisen matkatoimiston sivuja ja tulevaa New Yorkin matkaa; reissu on 5-10.9.2013 Finnairin suorilla reittilennoilla, 4 vrk:n majoitus aamiaisella kahden hengen huoneissa ja sisältää 4 tunnin kiertoajelun, sekä suomalaisen matkanjohtajan palvelut reissun ajan.

Jos kiinnostuit niin täältä voit tutustua Nummelan matkatoimistoon, sekä kurkata New Yorkin matkaa:
Nummelan Matkatoimisto.fi

sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Erilainen kaupunkikierros Lontoossa

Unseen Tours- sivusto tarjoaa ainutlaatuisia kaupunkikierroksia Lontoossa; kierroksen vetäjänä on koditon tai entinen koditon, joka tarjoaa hieman erilaisen näkökulman Lontoon nähtävyyksiin, katuihin ja historiaan.
Kierroksia järjestetään London Bridgelle, Covent Gardeniin, Shoreditchiin, Brick Lanelle ja Brixtoniin.

Tutustu: Sockmobevents.org.uk

Artikkeli kodittomien vetämistä kaupunkikierroksista:
huffingtonpost.com/unseen-tours-london-homeless
guardian.co.uk/homeless-guides-tour-of-london


Vueling on aloittanut lennot Barcelonaan

Lentoyhtiö Vueling on uutisten mukaan aloittanut lennot Barcelonaan Helsinki-Vantaalta suunnitelmiensa mukaan (tavoite muistaakseni oli 17.5.2013). Tämä Espanjalainen lentoyhtiö lentää Barcelonaan kolmesti viikossa. Finnair puolestaan lentää Barcelonaan kesäkuukausina kahdesti päivässä ja Norwegianilla pääsee kuudesti viikossa, joten vaihtoehtoja löytyy.

Vueling.com

Kaksi yötä Pariisissa kahdelle 290€

Top10 matkatarjoukset tarjoavat nyt kaksi yötä Pariisissa kahdelle hintaan 290€ (ovh. 520€). Hintaan sisältyy lisäksi kaksi VIP- lippua Louvreen, sekä yksi kahden hengen illallinen. Tämä tarjous sopii hyvin kokeneille pariisinkävijöille, mutta ensikertalainen ei juuri ehdi kaupunkiin tutustumaan parissa päivässä, paitsi, jos ottaa tavoitteeksi käydä Louvressa ja keskustan nähtävyyksissä tai ottaa siihen vielä ohjatun kaupunkikierroksen?
Hotellina tarjouksessa on Balmoral, joka sijaitsee aivan Champs Élyséen tuntumassa, noin 100m keskustasta! Joten hotellilta ei ole pitkästi Eiffel- tornille ja Riemukaarikin löytää Champs Élyséen päästä.
Charles de Gaulle Etoile- metroasema on hotellin lähin metroasema.

Tutustu hotelliin: Hotel Balmoral/Paris

Tarjous on voimassa vain 15.7.2013 - 31.8.2013, joten tartu siihen nopeasti!
Pariisista olen kirjoittanut matkavinkkejä ja nähtävyyskokemuksia, hae hakukentällä blogistani, jos tahdot tutustua.

Diiliin tästä: Kaksi yötä kahdelle Pariisissa 290€

Suoria lentoja Pariisiin tällä hetkellä Helsingistä lentää Finnair, Sas ja Norwegian.

lauantai 18. toukokuuta 2013

Ebookersin kesäale!

Ebookersilla on menossa suuri kesäalennusmyynti; hotelleista jopa -40% alennusta. Hotellit varattavissa kesäkuun loppuun mennessä.
Tarkista kaupunki- ja rantakohteet hotelleineen täältä: Ebookers.fi/kesäalennusmyynti

Symi, Kreikka

Nyt sain aikaiseksi perehtyä mielenkiintoiseen Symin saareen. Saari kuuluu Dodekanesian saariryhmään ja sitä on asutettu jo esihistoriallisella ajalla. Rodokselle on matkaa vain 44 kilometriä ja saari on pieni, sillä asukkaita on vain reilu 2500. Symin talous perustuu wikipedian mukaan kaupankäyntiin (muinaisista ajoista saakka), rakennusteollisuuteen, sekä turismiin, kun aiemmin saarelaiset ovat eläneet myös pesusienen sukelluksella, kalastamisella ja laivanrakentamisella.
Saaren kuuluisin nähtävyys on Arkkienkeli Mikaelille omistettu luostari, jossa sijaitsee myös museo.
Saareen tutustuminen käy helposti myös jalkaisin, tai suositulla tavalla mereltä käsin, sillä rantaviiva on mutkikas. Uusklassinen arkkitehtuuri on ilmeisesti parhaiten havaittavissa myös mereltä käsin, jos siitä haluaa nauttia.
Symin satamaa ja maisemia on kuvattu uskomattoman kauniiksi, mikä ei nyt ole yllätys, kun puhutaan Kreikasta... Kaikki saaret siellä siis maailman kauneimpia?


(kuva Google; Greektourism.com)

Linkkejä:
Symivisitor.com
Thaleia.fi/Symi
Wikipedia.org/Symi
Napsun Symi
Iltasanomat.fi/matkat/Symi
Google/kuvat/Symi


torstai 16. toukokuuta 2013

Kreikankohteita Tjäreborgilta

Ihastuneena Kreikkaan ja sen kulttuuriin aina ja uudelleen ja nyt taas Joanna Lumleyn Kreikka- sarjaa seuranneena katsoin innoissani Tjäreborgin Kreikka- kohteita kartalta; Parga ja Symi ovat näistä tällä hetkellä minun suosikkejani, vaikka kummassakaan en ole vielä vieraillut.

Pargasta olen jo etsinyt tietoja ja esittelinkin sitä jo blogissani aiemmin.

Katso kartta ja luettelo Tjäreborgin Kreikan kohteista:
Tjäreborgin Kreikka

Aurinkomatkojen lomaopas talvi 2013 - 2014 on ilmestynyt

Aurinkomatkojen tulevan talven lomaopas on ilmestynyt ja sen voi tilata vaikka suoraan kotiin (19.5.2013 mennessä). Talven uutuuksia on mainittu seuraavanlaisia: Marokko, Abu Dhapi, Singapore- Bali -yhdistelmämatka, Etelä- Afrikan kieromatka, sekä Perun Inkapolkuvaellus. Ski- uutuksiakin on, sekä kaupunkeihin lento + hotellipaketteja omatoimimatkailijoille.

Tilaa ennen 19.5 tai nouda sen jälkeen lähimmältä R- kioskilta
Aurinkomatkojen lomaopas/tilauslomake

tiistai 14. toukokuuta 2013

Sokos Hotels jakaa hotellinsa neljään eri kategoriaan

Sokos Hotels haluaa tarjota asiakkailleen räätälöidympiä hotellivaihtoehtoja, koska olemme kaikki erilaisia. Markkinoille on tullut jo Original-, Break- ja Solo- konseptit ja neljäskin on jo työn alla.
Ei ollenkaan tylsempi idea? Itse voisin valita Breik- version ja perheen kera Original menisi hyvin.

Lue uutinen; mikä on sinun valintasi?
Sokoshotels.fi/uudet hotellityypit

Helsinki- Travemünde alk. 460€ /auto + 4 hlö

Finnlines- tarjous Helsingistä Travemündeen alkaen 460€ autolle, sekä neljälle hengelle. Tarjous on voimassa 31.5.2013 saakka.
Syksyn matkoista saa myös ennakkovaraajan alennuksen, jolloin sama reitti Travemündeen autolle ja kahdelle hengelle maksaa 334,50€ halvimmillaan.

Katso nämä ja muut tarjoukset: Finnlines.com

Joanna Lumleyn Kreikka, osa 3

Meressä on Kreikan juuret, jos näin voi sanoa. Kreikka on pirstaloitunut 1400 saareksi, joiden historia on jopa tuhansien vuosien takana. Mantereen niukkuus ajoi ihmiset etsimään ruokansa ja elantonsa merestä.
Joanna Lumley aloittaa saarikierroksen Spetsesistä vieraillen laivanvarustajan huvipurrella ja pääsee kokeilemaan, miltä ruorissa oleminen tuntuu ja ohjaa purren Poroksen saarelle, joka on hänen ensimmäinen Kreikka- tuttavuutensa ja -rakkautensa. Tosin hän kuvitteli olevansa Paroksella...

Spetsesissä tutustutaan ensimmäiseen naispuoliseen amiraaliin, Bouboulinaan, joka omisti 8 alusta ja elämänsä vapautustaisteluun Osmanivaltaa vastaan. Bouboulinasta tuli Kreikan kansallissankari. Joanna vierailee Bouboulinan kotona, joka muutettu museoksi.

Seuraavana Kreeta, joka kreikkalaisessa mytologiassa on Zeuksen syntymäpaikka. Kreeta on suurin Kreikan saarista ja sijaitsee keskellä Välimerta; puolivälissä Kreikkaa ja Afrikkaa. Saaren valtias hallitsi siis myös Välimerta, joten toisen maailmansodan aikana Hitlerkin yritti valloittaa saaren. Anogian kylästä käsin toimi vastarintaliike ja Joanna haastattelee suutaria, joka osallistui Saksalaiskenraalin kaappaukseen. Kaappaus onnistui, mutta sen johdosta kylä hävitettiin ja kaikki sen miehet määrättiin teloitettaviksi.
Joanna suuntaa vuorille, jonne vastarintaliikkeen miehet ja kyläläiset pakenivat ja kulkee lammaspaimenen mukana hetken. Tämä elämäntapa on säilynyt vuosisatoja samanlaisena. Joanna osallistuu juustonkeittoon, mutta ei testaa lypsyhousuja.

Keula on kohti Spinalongan saarta, joka on linnoitettu aikoinaan merirosvoja vastaan. Tällä saarella on erikoinen historia, sillä se toimi Leprasiirtolana 1900- luvun alkupuolelta vuoteen 1957. Spinalonga oli tuolloin kuin kaupunki sairaaloineen, kahviloineen, ravintoloineen ja taloineen. Lääkärit, hoitajat ja potilaat asuivat saarella rintarinnan, mutta samalla saari oli kuin vankila, sillä pois sieltä ei saanut tartuntavaaran pelossa tulla.

Siteiassa Joanna pääsee osallistumaan perinteiseen tapahtumaan, jossa valmistetaan paikallista pontikkaa, eli Rakia, rypälemäskistä. Juoman valmistaminen kestää vain parisen tuntia. Tämä on perinne, jota varten ystävät ja suku kokoontuvat samalla ruokailemaan ja tanssimaan perinnemusiikin raikaessa.

Seuraava saari on Kos, joka tunnetaan lääketieteen isän, Hippokrateen syntysijana. Hippokrates erotti ensimmäisenä lääketieteen uskonnosta, mikä lohdutti sairaita, kun sairaus ei ollutkaan Jumalan kosto jostakin vaan hoidettava sairaus. Ruumiin, hengen ja sielun kolminaisuus näkyy myös parantola- temppeleissä, joissa näille kaikille oli rakennettu oma tasanteensa. Temppelialueilla toimi myös lääkärikouluja, joissa opiskeltiin Hippokrateen oppien pohjalta.

Vuorossa retki Nisyrokselle, joka tarun mukaan syntyi Poseidonin heittämästä kivestä. Saaren pinta- alasta lähes puolet on vienyt tulivuori kraatereineen. Joanna vierailee suurimmalla kraaterilla ja maisemat siellä ovat kuin kuun pinnalta ja jalkojen alta kuuluu pelottavaa kuplintaa... Bond- elokuvaa Kuuraketti on kuvattu kuulemma tällä kraaterilla.

Viimeisenä Joanna hyppää lauttaan, joka kulkee Patmokselle. Sukkulointi lautalla saarelta toiselle kuuluu näiden kreikkalaisten normaaliin arkeen. Patmosta hallitsee 1100- luvulla Apostoli Johannekselle rakennettu luostari. Johannes karkotettiin Roomasta tänne ja hän asui luolassa saarella kaksi vuotta, jona aikana saneli Ilmestyskirjan. Joanna vierailee Johanneksen luolassa. Tuli sellainen olo, että tuo luola tunnelmineen täytyisi kokea ihan itse. Vähän kuin Kiinanmuuri; paikan intensiteetti ei välity television kautta, valitettavasti.

Jokaisella saarella tuntuu olevan omat tapansa ja oma luonteensa, vähän kuin ne olisivat pieniä maita itsessään. Jäin kaipaamaan Santorinilla käyntiä, mutta jakso oli ihan upea ilman sitäkin.

Jos jäi näkemättä: tv1/yle.fi/Joanna Lumleyn Kreikka

sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Albatros- travel, uutta Suomessa

Albatros- travel on perustettu 1986 Kööpenhaminassa ja ponnistanut pienestä matkatoimistosta Pohjoismaiden suurimmaksi kiertomatkojen järjestäjäksi. Pääkonttori sijaitsee Kööpenhaminassa, mutta toimistoja on kolmella mantereella; Euroopassa, Aasiassa ja Afrikassa.
Kiertomatkoilla on aina mukana kokenut suomalainen matkaopas.

Tulevia matkoja mainostetaan mm. Luksusristeily Grönlannissa, Peru ja Machu Picchu, Willi länsi, Galapagos ja Amazonas, seikkailusafari Etelä- Afrikassa, syksyinen Toscana, keisareiden Xi'an ja Peking, Tuulen viemää, oopperamatka Veronaan, Buenos Aires, Intian jalokivet tai Mandelan Afrikka.
Olisi kyllä vaikea päättää, minne suuntaisin, jos lähdössä olisin?

Minne sinä suuntaisit? Albatros-travel.fi


Terveisiä Tampereelta

Vietin pari päivää Tampereella. Onhan tuolla tullut käytyä aiemminkin, mutta nyt vierailin vuosien jälkeen Hotelli Ilveksessä, jossa oli mukavasti pieni kylpylä (lapsille puuhaa iltapäivällä tai aamupäivällä), näppärät kulkuyhteydet ostoksille Koskikeskukseen (ulkovaatteet voi jättää hotellihuoneeseen), lyhyt matka keskustan kauppoihin ja teatteriin, sekä ihana Verkarannan alue ihan vieressä. Hotellissa oli kaunista ylellisyyden tuntua, mikä tuli valaisimista, peileista ja tiffanykoristeisista ikkunoista.




                                                          Tiffany- koristeita ja lasisulkavalaisin

 Verkarantaa kuvassa vasemmalla

keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Tomin makupaloja Tukholmasta

En ole kokkausohjelmien ystävä, mutta kiinnostuin Liviltä 7.5.2013 tulleesta Tomin makupaloja Tukholmasta- ohjelmasta, sillä tässä osassa esiteltiin Strömma-risteily. Risteilyn idea on nauttia Tukholmasta mereltä käsin (näytti ihanalta!), saariston maisemista, saaristolaiskulttuurista asiantuntijan kanssa, sekä nauttia samalla laivalla itse alusta asti tehdyistä laadukkaista ja perinteisistä saaristolaisruoista.

Strömma- risteilyt lähtevät laituripaikalta numero 16 ja lauantaisin ja sunnuntaisin laivalla tarjotaan brunssi.

Strömman ruotsinkieliset sivut: http://www.stromma.se/
Sarjan jakso täältä: Arkisto/ruutu.fi/Tomin makupaloja Tukholmasta

Joanna Lumleyn Kreikka; osa 2- Korfu

Sarjan toisessa osassa Joanna Lumley vierailee Korfulla, sekä Kreikan pohjoisosissa. Jos ensimmäisessä osassa Joanna selvitti kauniisti antiikin aikaa ja Kreikan historiaa, tässä jaksossa näemme, mitkä historian vaikutukset ovat nykypäivään.
Korfu kuuluu siis Joonian saaristoon ja sijaitsee strategisesti kauppareittien varrella, joten siitä on taisteltu ja sitä on valloitettu eri kansojen toimesta useita kertoja. Saari vietti vuosikymmeniä myös brittivallan alaisena ja  saarella on hauskasti paljon vaikutteita tältä ajalta. Joanna kertoo saaren olevan erittäin suosittu myös brittituristien keskuudessa - vai ovatko britit edes koskaan sieltä poistuneet?
Joanna vierailee Flamburiarin kreivin ja kreivittären upeassa kartanossa pohtimassa suvun historiaa suhteessa Korfuun. Tämän jälkeen vieraillaan Korfun kaupungissa, jossa upeita nähtävyyksiä, kuten Venetsialainen vanha linnoitus, Brittiläinen palatsi ja keskusaukio, jolla sijaitsee pieni krikettikenttä. Kriketti onkin yksi Korfun suosituimpia urheilulajeja.
Myös saaren soittokunnat kertovat brittiperinteistä; saarella on 20 soittokuntaa, joissa 2500 soittajaa.
Ja hauskaa on se, että saaren miehistä suuri osa on Spiros- nimisiä; nimetty saaren suojelupyhimyksen mukaan.

Korfulta suunnataan mantereelle, Kreikan pohjoisosaan Zitsan kylään, jossa runoilija Lordi Byron matkusti 1809. Hänen sydäntään lähellä oli myös politiikka ja hän auttoi Kreikkalaisia kapinallisia Osmanivaltaa vastaan. Valitettavasti hän ei ehtinyt nähdä Kreikan itsenäistymistä, mutta jäi kreikkalaisten suureksi sankariksi.

Nigritan kylässä tutustutaan perinteiseen öljypainiin, joka on Turkin kansallisurheilu, mutta myös muinainen kreikkalainen tapa ja edelleen Turkki ja Kreikka painivat siis keskenään. Tähän lajiin tarvitaan runsaasti oliiviöljyä ja nahkahousut. Se näytti melkoiselta kopeloinnilta, sillä ainoa keino saada liukkaasta vastustajasta kunnon ote, on työntää kädet toisen housuihin...

Kreikan historiaan kuuluu myös vahvasti kristinusko, sillä apostoli Paavali saarnasi kristinuskosta ensimmäisen kerran Euroopassa, Kreikan Filippossa ja kastoi siellä kristinuskoon erään naisen. Tästä lähti kristinuskon leviäminen Eurooppaan ja länsimaihin. Seurauksia oli monenlaisia, sillä Joanna vierailee Kavalassa, josta alle sata vuotta sitten pakkosiirrettiin kreikkalaiset muslimit pois ja pakotettiin turkkilaisia kristittyjä tilalle. Kylän jokaisella vanhuksella on siis surullisia tarinoita pakkosiirrosta taustallaan.

Traakiassa Xanthin seudulla asuu nyt kreikan muslimeja eristäytyneinä pieniin kyliin vuoristoalueelle. Melivoian kylässä ihmetellään tupakkasatoa ja Joanna pääsee istuttamaan tupakantaimia.

Lopuksi vieraillaan Koillis- Kreikan rajaseudun sotilastukikohdassa, mihin ei ole helppo saada lupaa ja kuvauskin on kielletty. Alue on rauhallinen, mutta ilmapiiri herkkä ja kireä.

Seuraavaa jaksoa odottaessa muistelin pikaista välilaskua Korfulla ja vierailua ruuhkaisella lentoasemalla; vettä satoi kaatamalla, mutta saari oli vehreääkin vehreämpi.

Jos jäi väliin, katso täältä: Yle1/juttuarkisto/Kiehtova maailma/Joanna Lumleyn Kreikka

tiistai 7. toukokuuta 2013

Kesän huvipuistorannekkeiden hinnat

Iltasanomissa oli vertailtu huvipuistoja ja rannekkeiden hintoja. Viime kesänä tuli nähtyä ja koettu Powerpark, mikä oli uusi, siisti ja aurinkoinen paikka. Laitteita löytyi kaikenikäisille, sillä meidänkin perheessä tuota ikähajontaa löytyy lapsilla ja kaikki (isäntää myöten) viihtyivät.
Tänä kesänä harkinnassa on ollut Särkänniemi.

Lue huvipuistoista ja hinnoista: Iltasanomat.fi/huvipuistot kesä 2013

(Kuva Googlesta...)

Apollomatkoilla äitienpäivätarjous

Apollomatkat haluavat äidit rentoutumaan lomalle. Kuulostaa oikein hyvältä? Tämän tarjouksen voi varmasti hyödyntää koko perheelle; 19.5.2013 mennessä varatuista matkoista All-Inclusive- hotelleihin 100€ alennusta. Matkustusaikaa heinä- elokuu 2013.

Kampanja ja alennuskoodi täältä: Apollomatkat/äitienpäivätarjous

Kesälomamatkoja Tjäreborgilta

Mietitkö kesälomamatkaa ulkomaille? Tjäreborg tarjoaa kesälähtöjä myös edullisesti; Bulgariaan alle 300€/vko, Turkkiin 315€/vko.

Tjäreborg.fi/Bulgaria alk 295€
Tjäreborg.fi/kesälöydöt 2013

lauantai 4. toukokuuta 2013

Cheryl Strayed; Villi Vaellus

Uusi matkakirja, joka vie matkalle Meksikon rajalta Kanadan rajalle Pasific Crest Trailin vaellusreittiä, n. 1100 mailia. Kantamuksina on raskas rinkka, itsenäistyminen, elämän etsiminen suruineen ja iloineen.
Jos pidit 7 vuotta Tiibetissä kirjasta tai Eat-Pray-Love: sta, tulet pitämään myös tästä.

Tutustu/ tilaa: Adlibris.com/Villi Vaellus

Madeiran ystäville uusi kirja

Anita Montosen Maderia pähkinänkuoressa kertoo Madeirasta ja Funchalista perusteellisesti. Eniten kirjassa on tilaa annettu luonnolle ja nähtävyyksille, mutta myös ajankohtaisille tapahtumille ja festivaaleille, historialle, ostosmahdollisuuksille ja paikallisille viineille. Oppaassa myös suomi- portugali- sanasto.

Tutustu ja tilaa:
Booky.fi/Madeira pähkinänkuoressa
Adlibris.com/Madeira pähkinänkuoressa
cdon.fi/Madeira pähkinänkuoressa


Maisemamatka junalla Ecuadorissa

Uudessa Mondossa (4/2013) kerrottiin uudesta junareitistä Andeilla, jonka varrella ikkunasta voi ihailla vaikka maailman korkeimpiin aktiivisiin tulivuoriin kuuluvaa Cotopaxia. Maisemareitti kulkee Ecuadorin pääkaupungista Quitosta rannikolle, Guayaquiliin. Matkan kesto on kolme yötä ja neljä päivää.

www.ecuadorbytrain.com/trainecuador/crucero


Helsingistä Tokioon heinäkuussa 2013 Japan Airlinesilla

Helsingistä pääsee heinäkuun alussa lentämään suoraan Tokioon Finnairin lisäksi myös Japan Airlinesilla. Lentoja on tarkoitus tarjota päivittäin.

Lue uutinen Rantapallon sivuilta: Rantapallo.fi/Japan Airlines avaa Hki- Tokio-reitin

Helsinki- Vantaa valittu Pohjois- Euroopan parhaaksi lentoasemaksi

Matkustustutkimusyritys Skytrax on myöntänyt arvostetun World Airport Awards- palkinnon Pohjois-Euroopan parhaasta lentoasemasta Helsinki- Vantaan lentoasemalle. Koko Euroopassa Helsinki- Vantaa oli sijalla kuusi ja maailmanlaajuisesti viidestoista.

Uutinen:
Helsinki-Vantaa.fi
Rantapallo.fi/Helsinki-Vantaa
Matkailu.eu/Helsinki-Vantaa

torstai 2. toukokuuta 2013

Kiehtova maailma; Joanna Lumleyn Kreikka

Olin yllättynyt brittinäyttelijä Joanna Lumleyn syvästä arvostuksesta Kreikkaa, sen kulttuuria, mytologiaa ja antiikinaikaa kohtaan. Kiehtovassa maailmassa seurataan neljän jakson verran Lumleyn tutustumista Kreikkaan ja ensimmäinen jakso oli niin lämminsydäminen, perusteellinen ja kiehtova, että tiukasti istun sohvalla myös seuraavat jaksot.
Lumley aloitti matkansa yhdestä maailman vanhimmista kaupungeista, 7000 vuotta vanhasta Ateenasta. Sarjan ensimmäisessä osassa tutustuttiin Akropolikseen ja sen hienovaraiseen restaurointiin, mikä tapahtuu siis käsityönä ja osittain jopa hammaslääkärin välineillä millimetri kerrallaan. Ihmeteltiin kukkajuhlintaa; kreikkalaiset laittavat kymmeniä, jopa satoja euroja kukkiin ja heittelevät niitä toistensa päälle (ja maa on siis talouskriisissä?) - no, maassa maan tavalla?
Käydään Evian saarella Antian kylässä kuuntelemassa omituista vihellyskieltä, jota puhuvat enää harvat ihmiset ja nuoret tuskin oppivat.
Vieraillaan Epidauroksen teatterissa, jonka akustiikka on erittäin kuuluisa ja perustuu teatterin muotoon, sekä kalkkikiveen sen materiaalina. Täällä Lumley saa kuulla idolinsa Nana Mouskourin herkän tulkinnan Ave Mariasta.
Manin niemimaalla sijaitseva Vathian kylä on hyytävä 1500- luvulta peräisin olevine kivisine tornitaloineen. Kylä on lähes autio, vihamielinen ja historia kertoo hurjista verikostoista ja sukuvihoista. Kahvilaa ei löydy, mutta sentään yksi asukas, joka elää luonnonantimilla ja kutsuu Lumleyn luokseen syömään (jahka keräävät ensin syötävät itse). Maisemat ovat kuvankauniita, joten ymmärrän mummon halun asua tuolla...
Matka jatkuu manalaan, Haadeksen portille. Tästä luolasta ei ole paluuta, joten Lumley jättää lautturi Kharonille pari kolikkoa kiitokseksi ja palaa jatkamaan sarjan kuvauksia.
Olympia; paikka josta olympialaiset alkoivat 3000 vuotta sitten. Olympian stadionilla miehet tuohon aikaan kilpailivat vielä alasti ja heitä palvottiin Jumalina.
Viimeiseksi piipahdetaan Delfoissa, joka oli oraakkeleineen antiikinajan tärkeimpiä pykäikköjä. Kreikan mytologian mukaan Zeus määräsi sinne myös maailman keskipisteen, johon rakennettiin Apollonin temppeli. Mieleen jäi myös kivi, jossa oli reiät oraakkelin tuolin paikkaa varten.

Jos jäi katsomatta, suosittelen: tv1/yli.fi/Joanna Lumleyn Kreikka