sas

sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Cinque Terre, Italia

Mainitsinkin jo siitä, että uudessa Mondossa (3/2013) oli toinenkin juttu, mikä minua erityisesti kiinnosti; juttu Italian Cinque Terrestä, joka on n. 20 kilometriä pitkä rannikkoalue  Ligurianmeren rannalta. Alueella sijaitsee viisi kylää: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza ja Monterosso al Mare. Paikkaa on kuvailtu täydellisen kauniiksi (mikä lienee makuasia, mutta kuitenkin).

Riomaggioren kylästä Porto Veneren suuntaa kulkee polku samaa ajanlaskumme alussa rakennettua tietä, joka tehtiin osana pyhiinvaellusreittiä yhdistämään Jerusalemin Roomaan ja Santiago de Compostelaan, Espanjaan. Jokaisella kylällä on myös oma pieni pyhiinvaeltajakylänsä, mitkä rakennettiin pyhiinvaeltajien levähdyspaikoiksi.
Vaelluspolkuja Cinque Terressä on edelleenkin runsaasti ja vaellella voi rannan tuntumassa,
keskirinteillä tai kukkuloiden laella. Ensimmäisestä kylästä viimeiseen kävelee viidessä tunnissa.

Cinque Terre on sekä kansallispuisto, että Unescon suojelukohde, mikä lisää matkailijoiden määrää; asukkaita alueella on n. 5000 ja matkailijoita vuosittain pari miljoonaa. Matkailu onkin syrjäyttänyt viinin viljelyn pääelinkeinona. Lisäksi alueella kasvatetaan sitruunoita, viikunoita, aprikooseja ja kirsikoita.

Cinque Terre on artikkelin mukaan parhaimmillaan keväällä ja syksyllä, sään ollessa miellyttävä. Ruuhkaa on pääsiäisenä ja kesäisin. Kätevimmin alueelle pääsee Milanon kautta junalla (vaihto La Spezianissa).

Linkkejä:
Googlen kuvat Cinque Terrestä
Lonelyplanet/Cinque Terre
Wikitravel/Cinque Terre
Napsu/Cinque Terre
Matkamieli/Cinque Terre
Zoover/Cinque Terre
Pallontallaajien keskutelu Cinque Terre- vinkeistä

(Kuva otettu Mondon sivusta)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti