sas

keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Kiehtova maailma; Amerikan valtatie 66, osa 2

Billy Conollyn matka jatkuu St Louisista Oklahomaa kohti. St. Louisissa tutustutaan Eero Saarisen suunnittelemaan monumenttiin, joka on kunnianosoitus lännen löytöretkeilijöille ja metsästäjille. Monumentin sisällä on hissi, jolla pääsee huipulle katsomaan maisemia Mississippijoelle ja kaupungin ylle. (Maisemaikkunat ovat muuten ihmeellisen pienet...). Tämä Saarisen monumentti on aika suosittu matkailunähtävyys sillä vuosittain kävijöitä on n. 4 miljoonaa.
St. Louisissa käydään vielä keskustan ihanassa puistossa, jossa suihkulähteitä, koettavia ja kosketeltavia taideteoksia, sekä jalkakäytävään upotettu ja jaloilla soitettava ksylofoni.

Reissunpäällä nautitaan reissuruokaa, kuten hodareita ja hampurilaisia, mutta Missourissa saavutaan Soul-food piiraspaikkaan, jota pitää The Ikettesin ex- taustatanssija (Tina Turnerin taustatanssija siis). Tämä rouva muistelee kiertueajaltaan rotuerottelun aiheuttamia ongelmia.

Missourissa käydään susiensuojelualueella katsomassa susia, sekä ihmetellään sisällissotaleikkejä, joita kutsutaan myös nimellä "historianelävöittäminen".

Matkalla vieraillaan Marenacin upeissa tippukiviluolissa, joista on kyllä tehty vähän Amerikan- hömppää turisteille. Fanningsissa testataan maailman suurin keinutuoli, harjoitellaan metsästystä kuivaharjoituksena ja käydään paikallisen perheen kanssa aamu viideltä metsästämässä kalkkunoita.

Missourin Springsfieldissä sijaitsee kirkkojen valtakunta (ollaan raamattuvyöhykkeellä); kirkkoja jokaiseen makuun, jokapaikassa. Billy vierailee myös keräilijän luona nimettömässä paikassa, jossa mm. upeat määrät klassikkokitaroita ja muita soittimia, sekä mitä oudointa tavaraa...

Kansasin puolella hurantaa 20 km hylättyjä rakennuksia ja peräkonttikirpputoreja, kunnes lopuksi vastassa on Oklahoma, jossa vieraillaan pommitragedian uhreille pystytetyllä muistomerkillä; jokaiselle uhrille on oma kaunis tuoli, jossa lukee, kenen sen on. Lasten tuolit vetävät sekä Billyn, että katsojat hiljaisiksi.

Toisilla matka vielä jatkuu.

tv1/yle.fi/juttuarkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti