sas

keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Kiehtova maailma; Amerikan valtatie 66, osa 3

Route 66: sta ajava Billy Conolly jatkaa matkaa Teksasiin päin. Oklahoman tuulisilla ja avarilla seuduilla käydään karjarekan kyydissä ja ajetaan karja kuuluisalle karjapihalle, joka on perustettu 1910.
Matka jatkuu avaran taivaan ja suurten lakeuksien keskellä Teksasin puolelle. Täällä kerrotaan työskentelevän yli 100 virallista Elvis- imitaattoria! Pian ollaan McLeanin pikkukaupungissa, jossa vieraillaan piikkilangalle omistetussa museossa; tutustutaan mm. piikkilankaliitoksiin ja pohditaan toisen maailmansodan kaikkia L:n muotoisia piikkilangoista aiheutuneita arpia.

Vastaan tulee Amarillo ja Cadillac Ranch, joista jälkimmäisessä on 70-luvulla syntynyt taideteos pystyssä törröttävistä cadillacinpuolikkaista, joihin saa maalata graffiteja. Billy pääsee maalaamaan ensimmäisen graffitinsa.

Kohtaamme paikan nimeltä Midpoint cafe, Billy Conolly on saapunut puoleen väliin valtatie 66:sta.
Käymme myös aavekaupunki Glenriossa; osa pienistä kaupungeista tyhjentyi tien siirtymisen vuoksi. Gleriossa asuu kuitenkin ainakin yksi lehmä ja yksi nainen.

Santa Fe:n monikulttuurisesta kaupungista pääsemme Los Alamosiin, jossa tiedetään asuvan tohtoreita enemmän kuin missään muualla maailmassa. Tämä on kaupunki, joka oli pitkään salainen siellä kehitetyn atomipommin vuoksi. Atomipommin rakentajia on edelleen elossa ja Billy pääsee kuuntelemaan heidän kokemuksiaan ja tuntemuksiaan pommin valmistamisesta, sekä sen räjähtämisestä.

Arizonan Paysonin lähellä Billy kaataa pyöränsä kuperkeikkaa ja niinhän siinä käy, että kylkiluu murtuu ja polvi täytyy paikata. Se ei estä kuitenkaan ihmettelemästä rodeotoimintaa Paysonissa; jos pysyt 8 sekuntia jonkun eläimen selässä, näytät saavuttavan kaiken maineen ja kunnian?

Tämän osan viimeinen etappi on Monument Valley, joka sijaitsee Navajo- intiaanien mailla. Maisemat ovat John Waynen elokuvista tuttuja, hätkähdyttävän upeita maisemia. Billy tapaa myös paikallisen poppamiehen, joka pitää kylkiluunparantamisseremonian - tosin vastaa kännykkään kesken seremoniaa...

tv1/yle.fi/juttuarkisto/amerikanvaltatie 66

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti