sas

keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Louhisaaren kartano, Askainen

Louhisaaren kartano Asikaisissa tunnetaan parhaiten Mannerheimin syntymäkotina, vaikka se kuului yli 300 vuotta Fleming- suvulle ja vain reilut 100 vuotta Mannerheimin- suvulle. Kartano, tai päärakennus, on rakennettu 1600- luvun puolivälissä, mutta varsinaista asuinkerrosta siitä on remontoitu 1700- ja 1800- luvulla ja siellä on säilytetty tuon ajan tyyli.
Kartanoon ja sen pihan puistoihin voi tutustua opastetulla kierroksella, joita järjestetään puolen tunnin välein.
Kävin Louhisaaressa perheen kanssa pienenä ja eniten mieleen jäi rakennuksen jylhä ja ylväs ulkoasu, sekä pieni lastenkamari, joka muistutti mielestäni vankityrmää, ohjeet siitä, että piti kävellä ja katsella naruköysien sisäpuolella (vaikka niiden ulkopuolella olisi ollut vaikka mitä mielenkiintoista), sekä varma olo siitä, että jos jossain, niin täällä täytyy olla kummituksia!

Näin aikuisemmalla iällä täytyisi käydä mielenkiinnosta tutustumassa enemmän englantilaiseen kävelypuutarhaan, tuon ajan pohjaratkaisuihin kartanossa, sekä sisustukseen (oliko se niin tylyn karu, kuin muistan) ja ihmetellä millaista oli 1600- luvun lopun 'ylhäisöelämä'.

Tutustu Louhisaareen: 
Nba.fi/museot/Louhisaari
Plaza.fi/Louhisaari
Wikipedia/Louhisaaren kartano










Ei kommentteja:

Lähetä kommentti