sas

torstai 4. lokakuuta 2012

Välimeren salaisuudet 4/4

Yle1:n Kiehtova maailma; Välimeren salaisuudet sarjan viimeinen, eli neljäs jakso on nyt katsottu. Tätä olisi voinut katsella enemmänkin. Pitkästä aikaa jotenkin minun sohvamatkustustyyliini sopiva sarja, josta nautin suunnattomasti. Ei hätää, tallensin kyllä kaikki jaksot!

Viimeisessä osassa Sir Trevor McDonald kulki Egyptissä (luonnollisesti) pyramidien lomassa, Kairon basaarialueella, joka on peräisin keskiajalta, vieraili Egyptin muinaisessa pääkaupungissa, Alexandriassa, jossa tutustuttiin puolestaan kuningatar Cleopatran palatsin raunioihin. Nämä palatsin rauniot sijaitsevat Alexandrian edustan satama- altaan pohjassa, 6 metrin syvyydessä, joten ihan yksinkertainen turistinähtävyys ne eivät ole.

Egyptistä päästiin Kyproksen kahtia jakaantuneelle saarelle, jossa vastakkain ovat saaren Turkkilainen ja Kreikkalainen puoli. Vierailu puskurivyöhykkeellä, ei-kenenkään-maalla, kaistaleella, joka halkoo saaren ja läpi pääkaupunki Nikosian, on jotain todella erikoista: Kaikki on jätetty paikoilleen, kuin ne olivat vuonna 1974 päivänä, jolloin taistelut alkoivat. Melkoinen aikamatkustus hylätylle lentokentälle, jossa kone on jäänyt kiitoradalle, kerrostalon parkkihalliin, jossa (silloin uudet) autot on jätetty paikoilleen. Hylättyihin asuntoihin, joissa on vielä tavaroita... Ja muutaman sadan metrin päässä voi taas kävellä normaalisti ostoksilla Nikosian keskustassa...

Jakson viimeinen kohde oli Malta, jonka kulttuurissa on vaikutteita lähes kaikista vanhoista valtakulttuureista, sillä se on sijaintinsa takia valloitettu niin monesti. Ensin tutustuttiin kauniiseen, historialliseen Vallettaan, jonka vanhat rakennukset ja satama ovat henkeäsalpaavan upeita.
Tästä jatkettiin Mdinan keskiaikaiseen kaupunkiin, jonka palatsien asukkaat ovat kaikki ylhäisösukujen jälkeläisiä, sillä perittyjä palatseja ei ole tapana myydä, vaan perijä pitää niistä huolta ja siirtää ne sitten taas suvun seuraavalle aikanaan. Jaksossa vierailtiin Mdinan suurimmassa palatsissa, jossa oli huoneita omistajansa mukaan ehkä 40 -50 kpl...

Lopuksi tutustuttiin vielä erikoiseen hautakammioiden verkostoon, jonka on arvioitu olevan noin tuhat vuotta pyramidejakin vanhempi ja mysteerisen, äkillisesti kadonneen, sivilisaation tekemä.

Jos tämän jakson paikoista saisin valita yhden, jossa viettää viikon, niin se olisi Malta. Ei silti, Alexandria, aikansa sivistyksen ja kulttuurin kehto, olisi kiva myös joskus nähdä.

Jos tahdot katsoa jakson: Kiehtova maailma: Välimeren salaisuudet 4/4
(Nettikatseluaikaa n. 1kk jäljellä)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti