sas

torstai 13. helmikuuta 2014

Junamatka Eurooppaan 4/5

Sveitsi. Ihana tuttu maa, josta olen kirjoittanut aiemminkin. Olipa mukava tutustua myös junaperspektiivistä. Michael Portillo junaili Baselista, Bryggin roomanaikaiseen kylän raunioille. 1900- luvun alussa arkeologia oli englantilaisen ylhäisön suosiossa, joten kaivauksia käytiin seuraamassa euroopassa, mutta myös muualla, kuten Egyptissä. Badenin kuuluisaan kylpyläkaupunkiin saatiin onneksi junarata, joten palvelijoilla oli helpompaa, sillä heidän piti hakea Badenin kuuluisia leivoksia, usein Zurichiin saakka.
Sveitsi on edelleen kuuluisa hyvästä ja laadukkaasta julkisesta liikenteestä, eivätkä junat ole poikkeus; kelpaa nauttia tasaisesta kyydistä ja mahdollisuus on valita jopa maisemaseinäinen ja -kattoinen vaunu. Toki omat haasteensa rautateiden rakentamiseen Sveitsiin ovat tuoneet vuoret ja maasta löytyykin maailman pisin tunneli, sekä maailman korkein rautatieasema ja junarata kulkee myös jäätikön vierellä pilvien yllä- korkean paikan rata? Mielenkiintoinen oli myös kolmen eri maan rautatieasema, jossa piti kulkea tullin läpi. Bernin ensimmäinen asema olikin ranskalaisten rakentama.
Portillo käy myös Meiringenissä, jossa on Sherlock Holmesille omistettu museo (kirjoitin käynnistäni Meiringenissä viime kesänä) ja vesiputous, johon Holmes putosi. Putoukselle on mahdollista matkustaa junalla.
Tästä jaksosta jäi edelleen sellainen olo, että tahdon interrailille. Tätä puolta Sveitsistä en ole nähnyt; upea Jungfraubahn jäätiköllä ja tutkimusasema Sphinx. Näinköhän saisin lähdettyä ensi kesänä uudelleen, sillä paljon jäi näkemättä!

Katso täältä: Yle.fi/Kiehtova maailma/junamatka eurooppaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti