sas

keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Joanna Lumleyn Kreikka; osa 2- Korfu

Sarjan toisessa osassa Joanna Lumley vierailee Korfulla, sekä Kreikan pohjoisosissa. Jos ensimmäisessä osassa Joanna selvitti kauniisti antiikin aikaa ja Kreikan historiaa, tässä jaksossa näemme, mitkä historian vaikutukset ovat nykypäivään.
Korfu kuuluu siis Joonian saaristoon ja sijaitsee strategisesti kauppareittien varrella, joten siitä on taisteltu ja sitä on valloitettu eri kansojen toimesta useita kertoja. Saari vietti vuosikymmeniä myös brittivallan alaisena ja  saarella on hauskasti paljon vaikutteita tältä ajalta. Joanna kertoo saaren olevan erittäin suosittu myös brittituristien keskuudessa - vai ovatko britit edes koskaan sieltä poistuneet?
Joanna vierailee Flamburiarin kreivin ja kreivittären upeassa kartanossa pohtimassa suvun historiaa suhteessa Korfuun. Tämän jälkeen vieraillaan Korfun kaupungissa, jossa upeita nähtävyyksiä, kuten Venetsialainen vanha linnoitus, Brittiläinen palatsi ja keskusaukio, jolla sijaitsee pieni krikettikenttä. Kriketti onkin yksi Korfun suosituimpia urheilulajeja.
Myös saaren soittokunnat kertovat brittiperinteistä; saarella on 20 soittokuntaa, joissa 2500 soittajaa.
Ja hauskaa on se, että saaren miehistä suuri osa on Spiros- nimisiä; nimetty saaren suojelupyhimyksen mukaan.

Korfulta suunnataan mantereelle, Kreikan pohjoisosaan Zitsan kylään, jossa runoilija Lordi Byron matkusti 1809. Hänen sydäntään lähellä oli myös politiikka ja hän auttoi Kreikkalaisia kapinallisia Osmanivaltaa vastaan. Valitettavasti hän ei ehtinyt nähdä Kreikan itsenäistymistä, mutta jäi kreikkalaisten suureksi sankariksi.

Nigritan kylässä tutustutaan perinteiseen öljypainiin, joka on Turkin kansallisurheilu, mutta myös muinainen kreikkalainen tapa ja edelleen Turkki ja Kreikka painivat siis keskenään. Tähän lajiin tarvitaan runsaasti oliiviöljyä ja nahkahousut. Se näytti melkoiselta kopeloinnilta, sillä ainoa keino saada liukkaasta vastustajasta kunnon ote, on työntää kädet toisen housuihin...

Kreikan historiaan kuuluu myös vahvasti kristinusko, sillä apostoli Paavali saarnasi kristinuskosta ensimmäisen kerran Euroopassa, Kreikan Filippossa ja kastoi siellä kristinuskoon erään naisen. Tästä lähti kristinuskon leviäminen Eurooppaan ja länsimaihin. Seurauksia oli monenlaisia, sillä Joanna vierailee Kavalassa, josta alle sata vuotta sitten pakkosiirrettiin kreikkalaiset muslimit pois ja pakotettiin turkkilaisia kristittyjä tilalle. Kylän jokaisella vanhuksella on siis surullisia tarinoita pakkosiirrosta taustallaan.

Traakiassa Xanthin seudulla asuu nyt kreikan muslimeja eristäytyneinä pieniin kyliin vuoristoalueelle. Melivoian kylässä ihmetellään tupakkasatoa ja Joanna pääsee istuttamaan tupakantaimia.

Lopuksi vieraillaan Koillis- Kreikan rajaseudun sotilastukikohdassa, mihin ei ole helppo saada lupaa ja kuvauskin on kielletty. Alue on rauhallinen, mutta ilmapiiri herkkä ja kireä.

Seuraavaa jaksoa odottaessa muistelin pikaista välilaskua Korfulla ja vierailua ruuhkaisella lentoasemalla; vettä satoi kaatamalla, mutta saari oli vehreääkin vehreämpi.

Jos jäi väliin, katso täältä: Yle1/juttuarkisto/Kiehtova maailma/Joanna Lumleyn Kreikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti