sas

torstai 2. toukokuuta 2013

Kiehtova maailma; Joanna Lumleyn Kreikka

Olin yllättynyt brittinäyttelijä Joanna Lumleyn syvästä arvostuksesta Kreikkaa, sen kulttuuria, mytologiaa ja antiikinaikaa kohtaan. Kiehtovassa maailmassa seurataan neljän jakson verran Lumleyn tutustumista Kreikkaan ja ensimmäinen jakso oli niin lämminsydäminen, perusteellinen ja kiehtova, että tiukasti istun sohvalla myös seuraavat jaksot.
Lumley aloitti matkansa yhdestä maailman vanhimmista kaupungeista, 7000 vuotta vanhasta Ateenasta. Sarjan ensimmäisessä osassa tutustuttiin Akropolikseen ja sen hienovaraiseen restaurointiin, mikä tapahtuu siis käsityönä ja osittain jopa hammaslääkärin välineillä millimetri kerrallaan. Ihmeteltiin kukkajuhlintaa; kreikkalaiset laittavat kymmeniä, jopa satoja euroja kukkiin ja heittelevät niitä toistensa päälle (ja maa on siis talouskriisissä?) - no, maassa maan tavalla?
Käydään Evian saarella Antian kylässä kuuntelemassa omituista vihellyskieltä, jota puhuvat enää harvat ihmiset ja nuoret tuskin oppivat.
Vieraillaan Epidauroksen teatterissa, jonka akustiikka on erittäin kuuluisa ja perustuu teatterin muotoon, sekä kalkkikiveen sen materiaalina. Täällä Lumley saa kuulla idolinsa Nana Mouskourin herkän tulkinnan Ave Mariasta.
Manin niemimaalla sijaitseva Vathian kylä on hyytävä 1500- luvulta peräisin olevine kivisine tornitaloineen. Kylä on lähes autio, vihamielinen ja historia kertoo hurjista verikostoista ja sukuvihoista. Kahvilaa ei löydy, mutta sentään yksi asukas, joka elää luonnonantimilla ja kutsuu Lumleyn luokseen syömään (jahka keräävät ensin syötävät itse). Maisemat ovat kuvankauniita, joten ymmärrän mummon halun asua tuolla...
Matka jatkuu manalaan, Haadeksen portille. Tästä luolasta ei ole paluuta, joten Lumley jättää lautturi Kharonille pari kolikkoa kiitokseksi ja palaa jatkamaan sarjan kuvauksia.
Olympia; paikka josta olympialaiset alkoivat 3000 vuotta sitten. Olympian stadionilla miehet tuohon aikaan kilpailivat vielä alasti ja heitä palvottiin Jumalina.
Viimeiseksi piipahdetaan Delfoissa, joka oli oraakkeleineen antiikinajan tärkeimpiä pykäikköjä. Kreikan mytologian mukaan Zeus määräsi sinne myös maailman keskipisteen, johon rakennettiin Apollonin temppeli. Mieleen jäi myös kivi, jossa oli reiät oraakkelin tuolin paikkaa varten.

Jos jäi katsomatta, suosittelen: tv1/yli.fi/Joanna Lumleyn Kreikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti