sas

tiistai 14. toukokuuta 2013

Joanna Lumleyn Kreikka, osa 3

Meressä on Kreikan juuret, jos näin voi sanoa. Kreikka on pirstaloitunut 1400 saareksi, joiden historia on jopa tuhansien vuosien takana. Mantereen niukkuus ajoi ihmiset etsimään ruokansa ja elantonsa merestä.
Joanna Lumley aloittaa saarikierroksen Spetsesistä vieraillen laivanvarustajan huvipurrella ja pääsee kokeilemaan, miltä ruorissa oleminen tuntuu ja ohjaa purren Poroksen saarelle, joka on hänen ensimmäinen Kreikka- tuttavuutensa ja -rakkautensa. Tosin hän kuvitteli olevansa Paroksella...

Spetsesissä tutustutaan ensimmäiseen naispuoliseen amiraaliin, Bouboulinaan, joka omisti 8 alusta ja elämänsä vapautustaisteluun Osmanivaltaa vastaan. Bouboulinasta tuli Kreikan kansallissankari. Joanna vierailee Bouboulinan kotona, joka muutettu museoksi.

Seuraavana Kreeta, joka kreikkalaisessa mytologiassa on Zeuksen syntymäpaikka. Kreeta on suurin Kreikan saarista ja sijaitsee keskellä Välimerta; puolivälissä Kreikkaa ja Afrikkaa. Saaren valtias hallitsi siis myös Välimerta, joten toisen maailmansodan aikana Hitlerkin yritti valloittaa saaren. Anogian kylästä käsin toimi vastarintaliike ja Joanna haastattelee suutaria, joka osallistui Saksalaiskenraalin kaappaukseen. Kaappaus onnistui, mutta sen johdosta kylä hävitettiin ja kaikki sen miehet määrättiin teloitettaviksi.
Joanna suuntaa vuorille, jonne vastarintaliikkeen miehet ja kyläläiset pakenivat ja kulkee lammaspaimenen mukana hetken. Tämä elämäntapa on säilynyt vuosisatoja samanlaisena. Joanna osallistuu juustonkeittoon, mutta ei testaa lypsyhousuja.

Keula on kohti Spinalongan saarta, joka on linnoitettu aikoinaan merirosvoja vastaan. Tällä saarella on erikoinen historia, sillä se toimi Leprasiirtolana 1900- luvun alkupuolelta vuoteen 1957. Spinalonga oli tuolloin kuin kaupunki sairaaloineen, kahviloineen, ravintoloineen ja taloineen. Lääkärit, hoitajat ja potilaat asuivat saarella rintarinnan, mutta samalla saari oli kuin vankila, sillä pois sieltä ei saanut tartuntavaaran pelossa tulla.

Siteiassa Joanna pääsee osallistumaan perinteiseen tapahtumaan, jossa valmistetaan paikallista pontikkaa, eli Rakia, rypälemäskistä. Juoman valmistaminen kestää vain parisen tuntia. Tämä on perinne, jota varten ystävät ja suku kokoontuvat samalla ruokailemaan ja tanssimaan perinnemusiikin raikaessa.

Seuraava saari on Kos, joka tunnetaan lääketieteen isän, Hippokrateen syntysijana. Hippokrates erotti ensimmäisenä lääketieteen uskonnosta, mikä lohdutti sairaita, kun sairaus ei ollutkaan Jumalan kosto jostakin vaan hoidettava sairaus. Ruumiin, hengen ja sielun kolminaisuus näkyy myös parantola- temppeleissä, joissa näille kaikille oli rakennettu oma tasanteensa. Temppelialueilla toimi myös lääkärikouluja, joissa opiskeltiin Hippokrateen oppien pohjalta.

Vuorossa retki Nisyrokselle, joka tarun mukaan syntyi Poseidonin heittämästä kivestä. Saaren pinta- alasta lähes puolet on vienyt tulivuori kraatereineen. Joanna vierailee suurimmalla kraaterilla ja maisemat siellä ovat kuin kuun pinnalta ja jalkojen alta kuuluu pelottavaa kuplintaa... Bond- elokuvaa Kuuraketti on kuvattu kuulemma tällä kraaterilla.

Viimeisenä Joanna hyppää lauttaan, joka kulkee Patmokselle. Sukkulointi lautalla saarelta toiselle kuuluu näiden kreikkalaisten normaaliin arkeen. Patmosta hallitsee 1100- luvulla Apostoli Johannekselle rakennettu luostari. Johannes karkotettiin Roomasta tänne ja hän asui luolassa saarella kaksi vuotta, jona aikana saneli Ilmestyskirjan. Joanna vierailee Johanneksen luolassa. Tuli sellainen olo, että tuo luola tunnelmineen täytyisi kokea ihan itse. Vähän kuin Kiinanmuuri; paikan intensiteetti ei välity television kautta, valitettavasti.

Jokaisella saarella tuntuu olevan omat tapansa ja oma luonteensa, vähän kuin ne olisivat pieniä maita itsessään. Jäin kaipaamaan Santorinilla käyntiä, mutta jakso oli ihan upea ilman sitäkin.

Jos jäi näkemättä: tv1/yle.fi/Joanna Lumleyn Kreikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti