sas

keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Joanna Lumleyn Kreikka, osa 4

Neljäs ja viimeinen osa Joanna Lumleyn Kreikkaa jäi jotenkin vaisuksi. Tai sitten minä en oikein malttanut keskittyä, mutta vähän tuntui, että jaksosta oli juoni hukassa ja se vain hyppelehti. Samapa tuo, sillä kuitenkin maisemat, kreikkahenkisyys ja ihanat paikalliset ihmiset ovat olleet se, mistä minä olen nauttinut ja sitä piisasi.

Viimeisessä jaksossa Joanna retkeilee Olympos- vuorella, joka on Kreikan korkein vuori, ja jossa on 52 huippua. Vieraillaan 2100 metrin korkeudessa olevalla vuoristomajalla, jonka emäntä kertoo, että kun "jumaltenvuoren" Zeus on pahalla päällä, sen kyllä kelissä huomaa. Vuoristomajan isäntä osallistuu maratonille, joka alkaa Dionista ja se juostaan ylös vuoren rinnettä.

Joanna kertaa myös maratonin historian: Marathon on kaupunki 40 kilometrin päässä Ateenasta. Kaupungissa Ateenalaiset sotivat aikoinaan (n. 400eaa) Persialaisia vastaan ja tarvitsivat lisäjoukkoja. Niinpä lähetti juoksi Spartaan pyytämään apua, mutta spartalaiset eivät avuksi lähteneet ja lähetti kipaisi takaisin yhteensä 240 km kahdessa päivässä. Tarinan mukaan lähetti palasi Marathoniin, jossa Ateenalaiset olivat lyöneet Persialaiset ja juoksi sieltä 40 km Ateenaan, huudahti "Nike", mikä tarkoittaa voittoa ja kuoli.

Vierailemme Zeuksen yhdeksän tyttären laaksossa; nämä tyttäret ovat kreikkalaisessa mytologiassa muusia eri taiteenlajeille. Laakso on uskomattoman kaunis ja vehreä lampineen ja puroineen. Vedenjuonnin kerrotaan tuovan innoitusta - tai tekevän hulluksi, jos satut juomaan "nukkuvaa" vettä...
Kun kristinusko syrjäytti Zeuksen 12 jumalaa, tyttäret, eli muusat, jatkoivat elämää kuitenkin hengettärinä.

Joanna jatkaa matkaa ennustusjuhlille pieneen kylään. Juhlissa on paljon härskiä riimittelyä, mutta tärkeintä on koko kylän juhla ja se, että kaikilla on hauskaa.

Thessalonikissa Joanna pääsee itse pormestarin vieraaksi, joka esittelee hänelle kaupunkia ja suunnitelmiaan palauttaa kaupunki monimuotoiseksi ja monikulttuuriseksi, mitä se aikanaan on ollut. Thessalonikissa puhuttelevinta oli juutalaisten entinen, upea kerrostaloalue, sekä holokaustin muistomerkki.
Yöelämässä kuuluisa baarimestari puolestaan valmistaa drinkkejä kreikkalaisten ruokalajien mukaan; tsatsiki- martini, vodka- salaatti ja jälkiruoaksi baklava- drinkki. Joanna onneksi kykenee jatkamaan matkaa...

Vielä käydään katsomassa karhujensuojelualue, Pindoksen kansallispuisto, jossa tutustutaan rohdoskasveihin, Velventoksen kylä, missä saatiin lupa rakentaa kirkko kristityille islamin valtakautena, jos se saadaan pystyyn 40 päivässä. Ja tämä uskomaton rakennusurakka toteutettiin. Tosin kauniit, mahtavat maalaukset ja veistokset kirkkoon tehtiin kolmessa vuodessa sen jälkeen.

Viimeiseksi vieraillaan kivimuodostelmilla, jotka ovat syntyneet aikoinaan veden alla. Näille kalliopilareille on rakennettu luostareita, jotka näyttävät lähes leijuvan ilmassa. Tämä viimeinen paikka on se, missä minä haluaisin vierailla.

tv1/yle/Joanna Lumleyn Kreikka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti